Tips for å unngå boligsvindel og svindelannonser

Siste oppdatering: 16. november 2022

 

I en stadig voksende medieverden er det ofte vanskelig å skille mellom hva som er ekte, og hva som er falskt. Hvis det høres for godt ut til å være sant, så er det som regel det. Det er ikke lett å vite hva man skal se etter, eller når det bør ringe en varselbjelle. Med denne teksten håper Rentola å gjøre det litt enklere for deg å se varslene før det er for sent.

Bilder av hjemmet

En seriøs annonse vil inneholde klare og tydelige bilder. I dagens samfunn er det lett å komme over bilder av boliger uten å ha tatt dem selv, eller i det hele tatt ha eid boligen. I tillegg til at du ønsker å kjøpe eller leie boligen, ønsker selgeren å kvitte seg med den. Det er en fordel for dere begge at selger legger ut et flertall tydelige bilder av hvordan boligen ser ut. Hvis en annonse kun inneholder bilder av fasaden, eller viser noe som ser ut som et hotellrom, bør det ringe en bjelle. Ikke glem at du alltid kan kontakte annonseeier og be om ekstra bilder dersom du er usikker.

Kontakt en bekreftet utleier

Et annet tips er å kontakte en utleier som driver en seriøs virksomhet med utleieboliger. Vi fikk et tips om en side som heter Landlord List, hvor du enkelt kan finne kontaktinformasjonen til seriøse utleiere rundt Norges største byer. Fordelen med å kontakte utleierne direkte er også at du kan få en bedre sjanse til å få en leilighet som snart står ledig.

Prisen

Høres det for godt ut til å være sant? Da er det som regel det!

Du må prøve å tenke realistisk på dette punktet. Er det sannsynlig at en leilighet med denne beliggenheten og standarden vil bli solgt/leid ut til denne prisen? Er det ekstra kostnader de har valgt å ikke annonsere? En svindler vil prøve å holde seg under gjennomsnittlig markedspris for å tiltrekke seg desperate boligsøkere. Dobbeltsjekk informasjonen før du signerer noe, og spør heller en gang for mye enn en gang for lite.

 

Informasjon om boligen

 

En sterk advarsel kan være annonseteksten. Hvis teksten er ufullstendig, eller på engelsk, bør du være forsiktig. Hvis beskrivelsen er usammenhengende, kan det tyde på at den har vært gjennom et oversettelsesprogram for å tiltrekke seg kjøpere. En person som ikke eier boligen, eller har vært i den selv, kan ikke beskrive hvordan den ser ut eller hvordan området rundt er. Det er en ganske enkel metode for å skille en falsk annonse fra en ekte. De fleste svindlere bor i utlandet, og ønsker å late som om de leier ut/selger boligen de har i Norge. Vær også oppmerksom på beskrivelsen av boligen i kontrakten da den ofte ikke stemmer overens med den aktuelle boligen. Ser du uoverensstemmelser, bør du ta det opp med utleier og få gode svar før du signerer noe.  

Boligens adresse

I de fleste annonser vises hele adressen med gatenavn, postnummer og etasje. Hvis annonsen mangler noen av disse, kan det skyldes at boligen allerede er bebodd eller ikke eksisterer. Finnes det en fullstendig adresse, kan du ta kontakt med de som bor der nå for å få litt mer informasjon, eller sjekke eventuelle uoverensstemmelser. 

Kontaktinformasjonen til utleier

Sjekk alltid at telefonnummeret du mottar går til rett person. Føles e-postadressen logisk, eller er den under et annet navn? Snakker de et annet språk enn det annonsen er skrevet på? Alle disse små tingene som du kanskje ikke tenker over, kan vise tegn på svindel. Sjekk all informasjonen du får en ekstra gang, og se vekk ifra boligen dersom du er usikker.

 

Lykke til med søket ditt!

Leter du etter utleiebolig? Søk blant 640 tilgjengelige utleier
Søk nå