Skal du flytte ut for første gang? Ha dette i bakhodet!

Siste oppdatering: 16. november 2022

 

Skal du flytte hjemmefra for første gang, kan det være mye å tenke på. Det er antagelig ting du ikke engang er klar over, som faktisk bør ordnes raskt. I denne praktiske listen har vi samlet informasjon om det du bør huske på å ordne, som kan lette flyttingen hjemmefra.

 

1. Budsjett

Det første man bør tenke på, er å lage et budsjett. Det høres kanskje skummelt ut, og hvis du ikke vil eller har verktøyene til å planlegge i detalj, kan du ta det helt med ro. Et budsjett trenger ikke være mer enn et anslag over hva ting koster, og hvor mye du er villig til å betale for ting. Med fordel bør et budsjett selvsagt være forankret i hva du har av inntekt, og eventuelle sparepenger du disponerer i forbindelse med flyttingen din. Siden du skal flytte, er du allerede klar over ulike faste utgifter, slik som din kommende husleie. Når du samler alle dine faste avgifter ser du hva du har igjen til å bruke på andre ting, samt hva budsjettet tillater i form av for eksempel fornøyelser og reiser.

Budsjettet er viktig å tenke over før du flytter. Da slipper du sjokket du kan oppleve når du skal betale husleien og innser at du ikke har nok penger fordi du nettopp har kjøpt en ny TV. Spesielt første gang du flytter hjemmefra, og du for eksempel trenger møbler, kan det bli store kostnader. Da er det viktig at du har en formening om hvor mye penger du disponerer,  og hva du er villig til, eller kan, bruke på ting.

Et budsjett er derfor alfa og omega for at du skal takle denne endringen i livet ditt på en god måte.

2. Skriftlig kontrakt

Som med mange andre store endringer i livet, er det viktig at det går riktig for seg. En skriftlig kontrakt er den sikreste måten å få til en juridisk bindende avtale hvor alt fra husleien til dine rettigheter og plikter fremgår. Uansett om du flytter inn i egen bolig, eller om du bare flytter inn hos en venn, så er det like viktig at du får en skriftlig kontrakt. Kontrakten er grunnlaget for hva som gjelder for deg, og er ekstremt viktig hvis du skal vise til en myndighet at du bor et bestemt sted, for eksempel hvis du skal søke boliggodtgjørelse. Uavhengig av situasjonen... SKRIV KONTRAKT.

3. Forsikring

Noe annet som kan være litt overveldende å fikse for første gang, er forsikring. En forsikring trenger du i tilfelle det skulle skje noe med boligen din, eller deg selv. Når vi snakker om forsikring er det flere typer forsikringer, med ulike priser og som dekker ulike ting. Det viktige her er boligforsikring, men det varierer hva de dekker. For å få den forsikringen som passer deg best, er det nødvendig å lese litt og tenke over hva det egentlig er du trenger å forsikre. Hvis du for eksempel ikke har TV og datamaskin, trenger du kanskje ikke en forsikring med høy dekning av elektronikk. Er du derimot en gamer, kan det være en god idé.

4. Abonnementer

Før du flytter hjemmefra er det mange ting som bare flyter av seg selv. Det er flere ting du ikke nødvendigvis tenker over at du nå må fikse selv. Nå må du sette deg inn i, og velge, for eksempel bredbåndsmuligheter/internett og strøm. Hvorvidt dette er inkludert i husleien, skal stå i den skriftlige kontrakten som du sørger for å få;) Skal du ordne det selv, må du forsikre deg om hva som egentlig skal ordnes av deg. Skal du for eksempel kjøpe router selv? Hvis du ikke forstår hva det egentlig er som må på plass, så er Google din beste venn.

I tillegg til internett må du kanskje også tegne et strømabonnement. Dette avhenger av leieavtalen, men om du skal velge strømleverandør selv, er det mange å velge mellom. Google er også din beste venn når det kommer til å forstå alt rundt strømavtaler. Sørg for å sette av tid til å virkelig forstå hvordan ting fungerer, og hva du må gjøre for å få det på plass.

Lykke til med flyttingen!

Leter du etter utleiebolig? Søk blant 662 tilgjengelige utleier
Søk nå